FAQ - Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, stuur ons dan een e-mail naar info@toeslagenaanvraag.nl.

Hoe ontvang ik mijn toeslagen met terugwerkende kracht?

Als u bijvoorbeeld uw zorgtoeslag voor het jaar 2023 heeft misgelopen, dan heeft u tot 1 september 2024 nog de mogelijkheid om uw zorgtoeslag voor het jaar 2023 terug te ontvangen. U kiest op het formulier voor een ingangsdatum per 1 januari 2023 en daarna berekent u eenvoudig uw recht op zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal € 1848.- voor het jaar 2023. Vervolgens controleren en verwerken wij uw zorgtoeslag met terugwerkende kracht. U zult eerst een voorschot van uw toeslagen ontvangen. Dit geldt ook voor huurtoeslag, dat kan oplopen tot € 4464.- voor het jaar 2023.

Er kunnen geen toeslagen aangevraagd worden voor jaren eerder dan het jaar 2023.

Moet ik bij een verhuizing mijn oude huurtoeslag stopzetten?

Gaat u verhuizen naar een nieuwe woning, dan hoeft u uw huurtoeslag niet eerst stop te zetten. Bij het aanvragen van uw huurtoeslag via het aanvraagformulier, vult u het adres in van uw nieuwe woning. De huurtoeslag van uw oude woning zal automatisch worden stopgezet. De huurtoeslag kunt u al aanvragen, zodra deze datum bij u bekend is. Huurtoeslag kan tot 4 maanden van te voren aangevraagd worden.

Wanneer kan ik mijn toeslag op mijn rekening verwachten na het aanvragen?

Uw aanvraag wordt binnen 24 uur gecontroleerd en verwerkt. Mochten wij vragen hebben bij het verwerken van uw aanvraag, dan nemen wij direct contact met u op. Gemiddeld duurt het 4 tot maximaal 10 weken, voordat u uw toeslag (met terugwerkende kracht) in èèn keer op uw rekening ontvangt. In de regel is dit vaak binnen 4 tot 6 weken. Hierna ontvangt u elke maand het normale toeslag bedrag op uw rekening.

Ik wil een wijziging van mijn aanvraag doorgeven

Heeft u minder dan 30 dagen geleden een aanvraag op Toeslagenaanvraag.nl ingediend en wilt u een wijziging van uw aanvraag doorgeven? U kunt ons dan e-mail versturen over welke gegevens u wilt wijzigen. De gegevens van uw aanvraag zal, indien mogelijk, hiernaar worden aangepast. De volgende wijzigingen kunt u doorgeven:
– Uw inkomen
– Datum van verhuizing
– De ingangsdatum van uw aanvraag
– De huurprijs en of servicekosten

Ik heb mijn toeslagen stopgezet, maar ik krijg nog steeds toeslagen uitbetaald.

Heeft u uw toeslagen langer dan 8 weken geleden stopgezet en ontvangt u nog steeds toeslagen? Neem dan contact met ons op.

Heb ik recht op toeslagen?

Wilt u weten of u ook recht heeft op toeslagen? Het recht en toekenning van toeslagen zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals uw bruto belastbaar inkomen, uw huurprijs, leeftijd en meer. U kunt dit eenvoudig berekenen via het formulier. U ziet hier direct of u recht heeft op toeslagen en hoe hoog uw toeslagen per maand kunnen zijn.

Wanneer worden mijn toeslagen overgemaakt?

Uw toeslagen ontvangt u in maandelijkse termijnen. De uitbetalingen vinden altijd plaats op de 20ste van de maand. Valt de 20ste van de maand in het weekend, dan ontvangt u uw toeslagen op de eerst volgende werkdag. U ontvangt de uitbetaling van de toeslagen voor de komende maand.

Datums uitbetaling:

Toeslag voor de maand
Juli 20 juni 2024
Augustus 21 juli 2024
September 20 augustus 2024
Oktober 22 september 2024
November 20 oktober 2024
Wat zijn de voorwaarden om zorgtoeslag in 2024 te ontvangen?

De voorwaarden om zorgtoeslag te ontvangen zijn:

 • U bent 18 of ouder.
 • U hebt een Nederlandse basis zorgverzekering.
 • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 48.224.- Als u samenleeft met een partner (toeslagpartner), dan geldt een gezamenlijk inkomen van maximaal € 41.000.-
Wat zijn de voorwaarden om huurtoeslag in 2024 te ontvangen?

De voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen zijn:

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U staat bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
 • U huurt een zelfstandige woonruimte.
 • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw huurprijs is niet te laag en ook niet hoger zijn dan € 808,06
 • Uw (gezamelijke) inkomen is niet te hoog.
Heb ik een basis zorgverzekering nodig om zorgtoeslag te krijgen?

Om zorgtoeslag te ontvangen hebt u een basis zorgverzekering nodig. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering.

Kan ik ook zorgtoeslag krijgen als ik in het buitenland woon of werk?

Woont u in een EU-land dat een sociaalzekerheidsverdrag heeft met Nederland, dan kunt in bepaalde gevallen zorgtoeslag krijgen. Als u in Nederland woont, maar alleen werkt in het buitenland en u heeft een Nederlandse zorgverzekering, dan kunt u ook in bepaalde gevallen zorgtoeslag krijgen. Voor meer informatie kunt u ons mailen.

Mijn verblijfsvergunning is niet meer geldig. Kan ik nog toeslag ontvangen?

Dat is mogelijk als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U hebt op tijd verlenging van uw verblijfsvergunning aangevraagd.
 • U kreeg al zorgtoeslag toen uw verblijfsvergunning nog geldig was.
Kan ik ook een wijziging op Toeslagenaanvraag.nl doorgeven?

Als uw persoonlijke situatie wijzigt bijvoorbeeld uw inkomen verandert, u gaat samenwonen of scheiden of u huurt een ander huis, dan is het verstandig dat u een wijziging doorgeeft. Zo voorkomt u dat u straks moet terugbetalen of dat u te weinig toeslag ontvangt.

Ik weet niet hoe hoog mijn inkomen over 2024 zal zijn. Kan ik hiervoor hulp krijgen?

U moet over het inkomen van 2024 een schatting maken. Over het algemeen komt dit in de buurt van uw inkomen in 2023. U kunt dit ook terugvinden op u loonstrook of jaaropgaaf. Komt u er niet helemaal uit, dan kunt u ons uiteraard een e-mail hierover sturen.

Hoeveel vermogen mag ik hebben voor huurtoeslag?

Maximaal vermogen op 1 januari 2023

Ik heb geen toeslagpartner
€ 31.747

Ik heb een toeslagpartner
€ 63.494

Hebt u een medebewoner voor de huurtoeslag? Een medebewoner mag ook niet meer dan € 31.747 vermogen hebben.

Wat is vermogen? Vermogen bestaat voornamelijk uit uw spaargeld en aandelen. Uw eigen auto of eigen woning tellen meestal niet mee.

Hoeveel vermogen mag ik hebben voor zorgtoeslag?

Maximaal vermogen op 1 januari 2023

Ik heb geen toeslagpartner
€ 127.582

Ik heb een toeslagpartner
€ 161.329

Wat is vermogen? Vermogen bestaat voornamelijk uit uw spaargeld en aandelen. Uw eigen auto of eigen woning tellen meestal niet mee.

Wie is mijn toeslagpartner?

Woont u samen, dan is uw echtgenoot of geregistreerde partner uw toeslagpartner. De belastingdienst hanteert daarom niet de term partner, maar toeslagpartner.

Kan een toeslagpartner of onderhuurder een medebewoner zijn?

Nee, een medebewoner kan uw kind, een familielid of iemand anders zijn. Een medebewoner maakt onderdeel uit van uw huishouden. Uw toeslagpartner is geen medebewoner. Een medebewoner is wel op hetzelfde adres ingeschreven.

Waarom heb ik geen DigiD nodig voor een toeslagen aanvraag of wijziging?

Na het invullen van uw gegevens in ons systeem, kunnen wij uw aanvraag verwerken zonder DigiD. Toeslagenaanvraag.nl heeft direct contact met de Belastingdienst en is geautoriseerd om uw toeslagen te verwerken. Dit maakt dat u uw aanvraag zonder DigiD bij ons kunt laten controleren en verwerken. Snel, veilig en eenvoudig.

Als mijn kind bijverdient, heeft dit dan invloed op de hoogte van mijn toeslagen?

Hebt u inwonende kinderen onder de 23 jaar? Dan telt de eerste € 4.749 van hun inkomen niet mee.

Waarom zou ik op Toeslagenaanvraag.nl een toeslag aanvragen?

De specialisten van Toeslagenaanvraag.nl controleren uw gegevens en nemen bij vragen contact met u op. U weet dat uw te ontvangen toeslagen kloppen. Toeslagenaanvraag.nl biedt ondersteuning bij al uw vragen. Als wij een vraag hebben over uw toeslag of wij constateren dat u recht heeft op meer toeslag met terugwerkende kracht, dan nemen wij direct contact met u op.

Kan ik mijn aanvraag of wijziging annuleren?

U kunt uw aanvraag kosteloos annuleren, mits deze nog niet is verwerkt door ons. Heeft u een Status Update ontvangen over uw verwerking en/of een bericht van MijnToeslagen dat uw aanvraag is verwerkt, dan is annuleren niet meer mogelijk. Voor het annuleren kunt u het contactformulier gebruiken of u kunt ons een e-mail sturen.

Zijn er kosten verbonden voor het aanvragen van toeslagen op Toeslagenaanvraag.nl?

Al onze kosten zijn éénmalig zonder bijkomende kosten. Het aanvragen van zorgtoeslag of huurtoeslag kost € 39,00. Voor het aanvragen van beide toeslagen bedragen deze kosten ook éénmalig € 48,90.

Worden mijn gegevens aan derden verstrekt?

Toeslagenaanvraag.nl hecht veel waarde aan uw vertrouwelijke persoonsgegevens en gaat hier zeer strikt en zorgvuldig mee om. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt in het kader van het doel waarvoor ze worden opgevraagd, namelijk het verwerken en aanvragen van toeslagen. Toeslagenaanvraag.nl deelt de gegevens alleen met de Belastingdienst. Uw persoonsgegevens zullen nooit met derden worden gedeeld. Toeslagenaanvraag.nl heeft gepaste maatregelen genomen om uw persoonsgegevens goed te beveiligen en te bewaken.

Ik heb een andere vraag

Heeft u andere vragen die er niet bij staan, aarzel dan niet en neem contact met ons op via het contactformulier of stuur ons een e-mail.