FAQ - Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, stuur ons dan een e-mail naar info@toeslagenaanvraag.nl.

Hoe ontvang ik mijn toeslagen met terugwerkende kracht?

Als u bijvoorbeeld uw zorgtoeslag voor het jaar 2018 heeft misgelopen, dan heeft u tot 1 september 2019 nog de mogelijkheid om uw zorgtoeslag voor het jaar 2018 terug te ontvangen. U kiest op het formulier voor een ingangsdatum per 1 januari 2018 en daarna berekent u eenvoudig uw recht op zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal € 1128.- voor het jaar 2018. Vervolgens controleren en verwerken wij uw zorgtoeslag met terugwerkende kracht. De Belastingdienst zal het bedrag in 1 keer op uw rekening uitbetalen. Dit geldt ook voor huurtoeslag, dat kan oplopen tot € 4248.- voor het jaar 2018.

Wanneer kan ik mijn toeslag op mijn rekening verwachten na het aanvragen?

Uw aanvraag wordt binnen 24 uur gecontroleerd en verwerkt. Mochten wij vragen hebben bij het verwerken van uw aanvraag, dan nemen wij direct contact met u op. Gemiddeld duurt het 6 tot maximaal 10 weken, voordat u uw toeslag (met terugwerkende kracht) in èèn keer op uw rekening ontvangt. In de regel is dit vaak binnen 6 tot 8 weken. Hierna ontvangt u elke maand het normale toeslagbedrag op uw rekening.

Wanneer worden mijn toeslagen overgemaakt?

U krijgt uw toeslag(en) in maandelijkse termijnen. De Belastingdienst maakt de toeslagen over voordat de maand begint, namelijk op de 20ste van de maand ervoor. Valt deze datum in het weekend of op een feestdag? Dan krijgt u uw toeslag op de 1ste werkdag daarna.

Toeslag voor de maand

Uitbetaling

September 22 augustus 2018
Oktober 20 september 2018
November 22 oktober 2018
December 20 november 2018
Januari 20 december 2018
Februari 21 januari 2019
Maart 20 februari 2019
April 20 maart 2019
Mei 22 april 2019
Juni 20 mei 2019
Juli 20 juni 2019
Wat zijn de voorwaarden om zorgtoeslag in 2018 te ontvangen?

De voorwaarden om zorgtoeslag te ontvangen zijn:

 • U bent 18 of ouder.
 • U hebt een Nederlandse basis zorgverzekering.
 • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 28.500.- Als u samenleeft met een partner (toeslagpartner), dan geldt een gezamenlijk inkomen van maximaal € 35.500.-
Wat zijn de voorwaarden om huurtoeslag in 2018 te ontvangen?

De voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen zijn:

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U staat bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
 • U huurt een zelfstandige woonruimte.
 • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw huurprijs is niet te laag en ook niet te hoog.
 • Uw (gezamelijke) inkomen is niet te hoog.
Heb ik een basis zorgverzekering nodig om zorgtoeslag te krijgen?

Om zorgtoeslag te ontvangen hebt u een basis zorgverzekering nodig. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering.

Kan ik ook zorgtoeslag krijgen als ik in het buitenland woon of werk?

Woont u in een EU-land dat een sociaalzekerheidsverdrag heeft met Nederland, dan kunt in bepaalde gevallen zorgtoeslag krijgen. Als u in Nederland woont, maar alleen werkt in het buitenland en u heeft een Nederlandse zorgverzekering, dan kunt u ook in bepaalde gevallen zorgtoeslag krijgen. Voor meer informatie kunt u ons mailen.

Mijn verblijfsvergunning is niet meer geldig. Kan ik nog toeslag ontvangen?

Dat is mogelijk als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U hebt op tijd verlenging van uw verblijfsvergunning aangevraagd.
 • U kreeg al zorgtoeslag toen uw verblijfsvergunning nog geldig was.
Kan ik ook een wijziging op Toeslagenaanvraag.nl doorgeven?

Als uw persoonlijke situatie wijzigt bijvoorbeeld uw inkomen verandert, u gaat samenwonen of scheiden of u huurt een ander huis, dan is het verstandig dat u een wijziging doorgeeft. Zo voorkomt u dat u straks moet terugbetalen of dat u te weinig toeslag ontvangt.

Ik weet niet hoe hoog mijn inkomen over 2018 zal zijn. Kan ik hiervoor hulp krijgen?

U moet over het inkomen van 2018 een schatting maken. Over het algemeen komt dit in de buurt van uw inkomen in 2017. U kunt dit ook terugvinden op u loonstrook of jaaropgaaf. Komt u er niet helemaal uit, dan kunt u ons uiteraard een e-mail hierover sturen.

Hoeveel vermogen mag ik hebben voor huurtoeslag?

Maximaal vermogen op 1 januari 2018

Ik heb geen toeslagpartner
€ 30.000

Ik heb een toeslagpartner
€ 60.000

Hebt u een medebewoner voor de huurtoeslag? Een medebewoner mag ook niet meer dan € 30.000 vermogen hebben.

Wat is vermogen? Vermogen bestaat voornamelijk uit uw spaargeld en aandelen. Uw eigen auto of eigen woning tellen meestal niet mee.

Hoeveel vermogen mag ik hebben voor zorgtoeslag?

Maximaal vermogen op 1 januari 2018

Ik heb geen toeslagpartner
€ 113.415

Ik heb een toeslagpartner
€ 143.415

Wat is vermogen? Vermogen bestaat voornamelijk uit uw spaargeld en aandelen. Uw eigen auto of eigen woning tellen meestal niet mee.

Wie is mijn toeslagpartner?

Woont u samen, dan is uw echtgenoot of geregistreerde partner uw toeslagpartner. De belastingdienst hanteert daarom niet de term partner, maar toeslagpartner.

Kan een toeslagpartner of onderhuurder een medebewoner zijn?

Nee, een medebewoner kan uw kind, een familielid of iemand anders zijn. Een medebewoner maakt onderdeel uit van uw huishouden. Uw toeslagpartner is geen medebewoner. Een medebewoner is wel op hetzelfde adres ingeschreven.

Kan ik mijn aanvraag of wijziging annuleren?

U kunt uw aanvraag kosteloos binnen 14 dagen annuleren. Hiervoor kunt u het contactformulier gebruiken of u kunt ons een e-mail sturen.

Waarom heb ik geen Digi-D nodig voor een toeslagen aanvraag of wijziging?

Na het invullen van uw gegevens in ons systeem, kunnen wij uw aanvraag verwerken zonder DigiD nummer. Toeslagenaanvraag.nl is een intermediair en heeft direct contact met de belastingdienst. Dit maakt dat u uw aanvraag zonder DigiD bij ons kunt laten verwerken. Snel, veilig en eenvoudig.

Zijn er kosten verbonden voor het aanvragen van toeslagen op Toeslagenaanvraag.nl?

Al onze kosten zijn éénmalig zonder bijkomende kosten. Het aanvragen van zorgtoeslag of huurtoeslag kost € 34,00. Voor het aanvragen van beide toeslagen bedragen deze kosten éénmalig € 48,95.

Als mijn kind bijverdient, heeft dit dan invloed op de hoogte van mijn toeslagen?

Hebt u inwonende kinderen onder de 23 jaar? Dan telt de eerste € 4.749 van hun inkomen niet mee.

Kan ik toeslag met terugwerkende kracht terugvragen?

Toeslagen kunnen met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Had u eerder in het jaar recht op toeslag, dan kan dat tot 1 september van het jaar. Had u al eerder in 2018 recht op bijvoorbeeld zorgtoeslag, dan kunt u dat tot 1 september 2019 aanvragen met terugwerkende kracht. Er geldt echter ook één uitzondering. U kunt ook uitstel van belastingaangifte gekregen hebben over een bepaald jaar. In dat geval mag u ook voor dat jaar nog zorgtoeslag aanvragen tot aan de datum waarop u belastingaangifte bij de belastingdienst binnen moet zijn. Hetzelfde principe geldt ook voor huurtoeslag.

Waarom zou ik op Toeslagenaanvraag.nl een toeslag aanvragen?

De specialisten van Toeslagenaanvraag.nl controleren uw gegevens en nemen bij vragen contact met u op. U weet dat uw te ontvangen toeslagen kloppen. Toeslagenaanvraag.nl biedt ondersteuning bij al uw vragen. Als wij een vraag hebben over uw toeslag of wij constateren dat u recht heeft op meer toeslag met terugwerkende kracht, dan nemen wij direct contact met u op.

Worden mijn gegevens aan derden verstrekt?

Toeslagenaanvraag.nl hecht veel waarde aan uw vertrouwelijke persoonsgegevens en gaat hier zeer strikt en zorgvuldig mee om. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt in het kader van het doel waarvoor ze worden opgevraagd, namelijk het verwerken en aanvragen van toeslagen. Toeslagenaanvraag.nl deelt de gegevens alleen met de Belastingdienst. Uw persoonsgegevens zullen nooit aan derden worden gedeeld. Toeslagenaanvraag.nl heeft gepaste maatregelen genomen om uw persoonsgegevens goed te beveiligen en te bewaken.

Ik heb een andere vraag

Heeft u andere vragen die er niet bij staan, aarzel dan niet en neem contact met ons op via het contactformulier of stuur ons een e-mail.